Kumosimme yleisimmät harhaluulot maksuvapaasta

Maksuvapaa kuukausi tai maksuvapaat jaksot ovat järjestelyjä, jotka mahdollistavat lainan takaisinmaksun lykkäämisen tiettyjen ajanjaksojen ajaksi. Monelle maksuvapaiden kuukausien hyödyntäminen on toimiva ratkaisu tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen. Vaikka maksuvapaa voi kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta taloudellisesti haastavina aikoina, liittyy maksuvapaaseenkin useita väärinkäsityksiä, jotka voivat antaa siitä tarpeettoman positiivisen kuvan. 

Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä harhaluuloja maksuvapaasta ja selvennämme, mitä se todellisuudessa tarkoittaa lainanottajalle.

1. Maksuvapaa tarkoittaa korkojen ja maksujen lykkäämistä ilman seuraamuksia

Yksi suurimmista harhaluuloista on, että maksuvapaa antaa lainanottajalle ”ilmaisen tauon” lainan maksuista ilman minkäänlaisia kustannuksia tai seuraamuksia. Todellisuudessa korkoja kertyy maksuvapaan ajanjakson aikana normaalisti ja ne lisätään lainan pääomaan. Tämä tarkoittaa, että maksuvapaan jälkeen kuukausittainen maksuerä tai laina-aika saattaa kasvaa, mikä johtaa suurempiin kokonaiskustannuksiin pitkällä tähtäimellä.

2. Kaikki lainanantajat tarjoavat maksuvapaita kuukausia

Toinen yleinen väärinkäsitys on, että kaikki lainanantajat tarjoavat maksuvapaita kuukausia. Totuus kuitenkin on, että maksuvapaan mahdollisuus ja sen ehdot vaihtelevat suuresti eri lainanantajien ja lainatuotteiden välillä. Jotkut lainanantajat saattavat tarjota maksuvapaita kuukausia osana lainasopimustaan, kun taas toiset eivät tarjoa tätä mahdollisuutta lainkaan. Siksi onkin tärkeää tutustua huolellisesti lainasopimuksen ehtoihin ennen sen allekirjoittamista.

3. Maksuvapaa on aina hyödyllinen ratkaisu taloudellisesti tiukassa tilanteessa

Vaikka maksuvapaa voi tarjota väliaikaista helpotusta taloudellisesti tiukassa tilanteessa, se ei välttämättä ole paras vaihtoehto pitkällä aikavälillä. Maksuvapaan hyödyntäminen kasvattaa lainan kokonaiskustannuksia, sillä korkoja kertyy maksamattoman pääoman päälle. Lisäksi, mikäli maksuvapaita käytetään usein, voi se pidentää laina-aikaa huomattavasti, mikä puolestaan johtaa korkeampiin korkomenoihin.

4. Maksuvapaa ei vaikuta luottotietoihin

Monet lainanottajat uskovat virheellisesti, että maksuvapaan käyttäminen ei vaikuta heidän luottotietoihinsa. Vaikka maksuvapaan sopiminen lainanantajan kanssa ei itsessään vaikuta negatiivisesti luottotietoihin, on tärkeää muistaa, että maksuvapaan ehtojen noudattamatta jättäminen voi johtaa maksuhäiriömerkintään. Lisäksi, jos maksuvapaita käytetään usein tai lainanantaja raportoi maksuvapaat erikseen, voi sekin vaikuttaa lainanottajan luottokelpoisuuteen tulevaisuudessa.

5. Maksuvapaa on ainoa vaihtoehto taloudellisissa vaikeuksissa

Viimeinen yleinen väärinkäsitys on, että maksuvapaa olisi ainoa vaihtoehto, mikäli taloudelliset olosuhteet kiristyvät. Todellisuudessa on olemassa useita vaihtoehtoja, jotka saattavat olla sopivampia tietyille lainanottajille. Esimerkiksi neuvottelut lainanantajan kanssa maksusuunnitelman muuttamisesta tai useamman pienen lainan ja osamaksusopimuksen yhdistäminen yhdeksi edullisemmaksi lainaksi voivat olla tehokkaampia keinoja hallita taloudellisia haasteita ilman pitkäaikaisia seurauksia. On myös hyvä muistaa, että apua on aina saatavilla, eikä yksin tarvitse jäädä: ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä jo hyvissä ajoin, mikäli oma taloustilanne aiheutta huolta.

Suunnittele, budjetoi ja tiedosta

Maksuvapaan ympärillä leijuvat harhaluulot voivat herkästi johtaa vääriin päätöksiin ja pitkän aikavälin taloudellisiin seurauksiin lainanottajille. Vaikka maksuvapaat kuukaudet voivatkin tarjota ratkaisun tiukkaan taloustilanteeseen, on tärkeää ymmärtää maksuvapaan todelliset ehdot ja seuraukset ennen sen hyödyntämistä. 

Vaihtoehtojen huolellinen harkinta ja avoin keskustelu lainanantajan kanssa auttavat löytämään parhaan ratkaisun taloudellisiin haasteisiin.

Kumosimme yleisimmät harhaluulot maksuvapaasta
Siirry sivun alkuun