Mitä eroa on maksuvapaalla ja lyhennysvapaalla?

Pankit tarjoavat lainanlyhennysten lykkäämiseen kahta erilaista vaihtoehtoa. Näitä järjestelyjä kutustaan maksuvapaa sekä lyhennysvapaa -nimillä. Järjestelyn saamiseksi pankit edellyttävät tyypillisesti ajallaan hoidettuja lainanlyhennyksiä ja päätös maksuvapaan myöntämisestä tehdään asiakaskohtaisesti.

Molemmat näistä järjestelyistä on tarkoitettu pienentämään lainanhoitomenoja määräajaksi, mikäli asiakkaan maksukyky on väliaikaisesti heikentynyt.

Koronan myötä äkillisesti heikentyneen taloustilanteen takia pankit tarjoavat maksu- tai lyhennysvapaita jaksoja jopa 6-12 kuukauden ajaksi.


Lyhennysvapaa

Lyhennysvapaa tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin lainasta maksetaan vain korot tai muut juoksevat lainakustannukset, mutta itse lainapääomaa ei lyhennetä. Lyhennysvapaa kerryttää kustannuksia pidentyneen laina-ajan ja sitä kautta muodostuvien korkokulujen kautta.

Lyhennysvapaa pähkinänkuoressa

  • Lainasta maksetaan korot sekä lainan kuukausittaiset kulut
  • Lainan takaisinmaksuaika pitenee lyhennysvapaan verran
  • Lainanlyhennys laitetaan tauolle sovituksi ajaksi

Maksuvapaa

Maksuvapaatarkoittaa ajanjaksoa, jolloin lainaa tai lainakustannuksia ei makseta luotonmyöntäjälle lainkaan. Maksuvapaan myötä rahaa jää kuukausitasolla enemmän käytettäväksi, mutta kääntöpuolena se kasvattaa lainasaldoa kertyvien korkokulujen verran. Maksuvapaata käytettäessä laina-aika pitenee tai maksuvapaan jälkeiset lainanlyhennykset kasvavat.

Maksuvapaa pähkinänkuoressa

  • Lainanlyhennykset, korot sekä lainan juoksevat kulut laitettaan tauolle
  • Maksuvapaan aikana kertyvät korot lisätään lainasaldoon ja lainan takaisinmaksuaika pitenee
  • Maksuvapaa kerryttää kustannuksia lyhennysvapaata enemmän

Lue myös nämä:

Siirry sivun alkuun